مالیات حقوق چیست؟آموزش مالیات حقوق 1403

مالیات حقوق

مالیات حقوق از مهم ترین مواردی است که تمام کارفرمایان و کارمندها همیشه با آن سر و کار دارند. جالب است بدانید که یکی از منابع اصلی درآمد سازمان مالیات نیز همین مالیات حقوق است. اما بسیاری از کارمندان و کارفرمایان به درستی از نحوه محاسبه و قوانین مربوط مالبات بر حقوق آگاه نیستند. به همین دلیل در این مقاله به صفر تا صد هر آنچه که لازم است درباره مالبات بر حقوق بدانید پرداخته ایم. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

مالیات حقوق چیست؟

مالیات حقوق مطابق با ماده 86 قانون مالیات مستقیم از انواع مالیات تکلیفی است و وظیفه محاسبه و پرداخت آن در هر سازمان و کسب و کاری بر عهده کارفرما است. در واقع وظیفه پرداخت مالیات حقوق بر عهده کارمندان نیست و کارفرما موظف است که مالیات حقوق پرسنل را متناسب با درآمدشان محاسبه و به سازمان مالیات پرداخت کند. برای محاسبه مالیات حقوق کارمندان میتوانید با استفاده از نرم افزار حقوق و دستمزد آنلاین فینتو مالیات حقوق تمام کارمندان خود را محاسبه کنید. نرم افزار فینتو 30 روز مهلت تست رایگان دارد و میتوانید همین حالا کار خود را آغاز کنید: نرم افزار حقوق و دستمزد فینتو

 

چه کسانی مشمول پرداخت مالیات حقوق هستند؟

مطابق با ماده 82 قانون مالیات های مستقیم کلیه افراد حقیقی که برای اشخاص حقوقی یا حقیقی کار میکنند و به صورت نقد یا غیرنقد از این طریق کسب درآمد میکنند، مشمول پرداخت مالیات حقوق هستند.

محاسبه مالیات حقوق 1402:

در سال 1402 کارمندانی که تا سقف 10 میلیون تومان حقوق میگیرند از پرداخت مالیات بر حقوق معاف هستند. افرادی که دریافتی آن ها بیش از 10 میلیون تومان باشد به صورت پلکانی و به شرح زیر محاسبه میشود:

  • پله اول- تا سقف 10 میلیون تومان : معاف از مالیات
  • پله دوم- نسبت به مازاد 10 ملیون تومان و تا سقف 14میلیون تومان: 10%
  • پله سوم- نسبت به مازاد 14 میلیون تومان و تا سقف 23 میلیون تومان: 15%
  • پله چهارم- نسبت به مازاد 23 میلیون تومان و تا سفف 34 میلیون تومان: 20%
  • پله پنجم- نسبت به مازاد 34 میلیون تومان و بیشتر: 30%

برای اینکه نحوه محاسبه مالیات حقوق برای بسیاری از کاربران گیج کننده است، باهم یک مثال را مرور میکنیم تا روش محاسبه مالیات بر حقوق را بهتر یاد بگیرید.

تصور کنید که فردی 26 میلیون تومان حقوق ماهیانه در سال 1402 دریافت میکند. برای محاسبه مالیات بر حقوق او به ترتیب زیر عمل میکنیم:

همانطور که در بالا نیز گفتیم این شخص تا سقف 10 میلیون دریافتی از پرداخت مالیات بر حقوق معاف است و 16 میلیون باقی مانده او در پلکان بالا قرار میگیرد و محاسبه آن به شرح زیر خواهد بود.

  •  گفتیم که از 10 تا 14 میلیون تومان، 10% مالیات حقوق تعلق خواهد گرفت. بنابراین مالیات 4 میلیون از حقوق او با نرخ 10% محاسبه میشود که برابر است با 400 هزار تومان
  • نسبت به مازاد 14 تا 23 میلیون تومان نیز، 15 درصد مالیات تعلق میگیرد. پس مالیات 9 میلیون تومان از حقوق او نیز با نرخ 15% محاسبه میشود که برابر است با: 1.350.000
  • نسب به مازاد 23 تا 34 میلیون تومان نیز، 20% مالیات تعلق میگیرد. گفتیم که دریافتی این فرد 26 میلیون تومان است. تنها 3 میلیون تومان از حقوق دریافتی او بیشتر از 23میلیون تومان است و مشمول محاسبه مالیات بر حقوق با نرخ 20% است که برابر میشود با: 600 هزارتومان

حال تمام اعداد به دست آمده بالا را با هم جمع میکنیم:

400+1.350+600= 2.350

بنابراین مالیات بر حقوق فردی که 26 میلیون تومان درآمد دارد معادل با 2.350.000 هزار تومان است.

یاد گرفتید؟

جدول مالیات بر حقوق 1402:

در بالا پلکان مالیات بر حقوق را توضیح دادیم و با هم یک مثال را نیز بررسی کردیم اما در ادامه جدول مالیات بر حقوق 1402 را نیز آورده ایم تا در صورت نیاز به آن رجوع کنید:

پله درآمد ماهیانه درصد مالیات
1 تا 10 ملیون تومان  معاف
2 10 تا 14 میلیون تومان 10%
3 14 تا 23 میلیون تومان 15%
4 23 تا 34 میلیون 20%
5 34 میلیون تومان و بیشتر 30%

مالیات حقوق 1403

مبلغ معافیت مالیات حقوق 1403 برابر با 12.500.000 تومان است. بنابراین افرادی که تا سقف 12.500.000 تومان حقوق دریافت میکنند از پرداخت مالیات بر حقوق معاف خواهند بود و دریافتی بیشتر از این مقدار مشمول پرداخت مالیات حقوق است که مطابق با حقوق دریافتی، به صورت پلکانی محاسبه خواهد شد.

 

جدول مالیات حقوق 1403

همانطور که پیش تر در مقاله حقوق و دستمزد 1403 نیز به طور کامل توضیح دادیم، مالیات حقوق 1403 به شرح زیر است:

جدول مالیات حقوق 1403

 

مزایا و درآمدهای مشمول مالیات حقوق 

در جدول زیر لیست کاملی از مزایای مشمول مالیات حقوق 1402 را برای شما آماده کرده ایم. کارفرما موظف است که در هر ماه مجموع دریافتی کارمند را که شامل مزد ثابت و سایر مزایا و درآمدهای دریافتی است محاسبه کند و مالیات آن را بر اساس پلکانی که در بالا توضیح دادیم به اداره مالیات پرداخت کند.

1-حقوق، مزد ثابت 34-حق خوار و بار
2-اضافه کاری 35-فوق العاده بدی اب و هوا
3-نوبت کاری 36- فوق العاده مرزی
4-جمعه کاری 37- فوق العاده جذب
5- مزایای نقدی 38 فوق العاده کشیک
6-حق مسکن 39-فوق العاده محل خدمت
7-مسکن بدون اثاثیه 40-فوق العاده کیلومتریی
8-حق امضا 41-فوق العاده نگهبانی
9-حق شیفت 42- فوق العاده شرایط محیط کار
10-حق اولاد 43- فوق العاده سیاری
11-حق ایال 44- تغذیه
12-حق تاهل 45- پول شیر
13-حق ثابت 46-تغدیه
14حق انبارداری 47- صبحانه
15- حق امضا 48- مزایای ارزی
16-حق سرپرستی 49- پول جارو
17- حق باجه 50- برودت( بدی آب و هوای سردخانه)
18-حق سرایداری 51- کسری انبار
19- حق پاسداری 52- بهای صابون
20-حق حسابداری 53- اتوموبیل اختصاصی با راننده
21- حق نمایندگی بیمه 54- اتوموبیل اختصاصی بدون راننده
22-حق تولید 55- عیدی سالانه یا پاداش آخر سال
23-مزایای تولید 56- پول لباس کار
24- مزایای نقدی 57-بهای صابون
25-جیره نقدی 58- کارمزد
26-حق مشاوره 59-جیره نقدی
27-حق کمیسیون فروش 60-پول اتوبوس( غیر از خرج خرید)
28-حق یک وعده غذا 61- محرومیت از تسهیلات زندگی
29-حق پول نهار و شام 62-سایز مزایای غیر نقدی به قیمت تمام شده
30-حق ترانسپورت و سرویس 63-سایر مزایای پرداختنی غیر نقدی به کارگران
31-حق فنی 64- حق دیپلم
32-حق مدیریت 65- حق افزایش بهره وری تولید
33-حق آکورد(تولید)

در مطلب دیگری به طور کامل به صفر تا صد موارد مشمول و معاف مالیات حقوق، حق بیمه و عیدی پرداخته ایم که پیشنهاد میکنیم این مقاله را حتما مطالعه کنید: موارد مشمول و معاف از مالیات حقوق و عیدی و حق بیمه 1402

لیست درآمدها و مشاغل معاف از مالیات حقوق:

در این میان بعضی از موقعیت های شغلی و همینطور بعضی از دریافتی ها و درآمدها از پرداخت مالیات حقوق معاف هستند. در ادامه لیست این مشاغل و درآمدهای معاف از پرداخت مالیات بر حقوق را باهم میبینیم.

  • عیدی و پاداش سالانه کارفرما به کارگران مشمول قانون کار معادل یک دوازدهم معافیت مالیاتی ماده ۸۴
  • هزینه درمانی که از طرف کارفرما به کارگر پرداخت میشود
  • کلیه حقوق بازنشستگی، مستمری بگیری و وظیفه و پایان خدمت و خسارت اخراج از کار و بازخرید کار
  • حق مسکن در محل کارگاه یا کارخانه برای کارگران
  • 50% مالیات حقوق کارمندان مناطق کمتر توسعه یافته
  • مبالغ دریافتی از بیمه برای جبران خسارت بدنی
  • هزینه سفر و فوق العاده ماموریت شغلی
  • مزایای غیرنقدی پرداختی به کارگران
  • درآمد حقوق پرسنل نیروهای مسلح
  • کارمندان محلی سفارت و کنسول گری های ایران در خارج از کشور
  • کارشناس خارجی که با موافقت دولت ایران به ایران اعزام میشود
  • کارمندان موسسات فرهنگی دول خارجی
  • روسا و اعضای ماموریت های کنسولی خارجی در ایران
  • روسا و اعضای ماموریت خارجی در ایران

مالیات حقوق کارگران چقدر است؟

مالبات حقوق کارگران و کارمندان هیچگونه تفاوتی با هم ندارد و هر دو به یک شکل و مطابق با نرخ و توضیحاتی که در بالا دادیم محاسبه میشود.

مالیات حقوق کارمندانی که کارفرما آن ها خارج از ایران است:

مطابق با ماده 88 قانون مالیات مستقیم در صورتی که کارمندی در داخل ایران با کارفرما خارج از ایران کار کند و کارفرما نماینده یا نمایندگی در داخل ایران نداشته باشد، کارمند موظف است که حقوق دریافتی خود را نهایتا تا ماه بعد به اداره مالیات اعلام کند و مالیات حقوق خود را پرداخت کند.

آیا پاداش مشمول مالیات حقوق است؟

خیر. مهم است بدانید که پاداش پایان سال تا سقف یک دوازدهم از پرداخت مالیات حقوق معاف است. اما پاداشی که در طول سال به کارمندان داده میشود هم در بخش خصوصی و هم در بخش دولتی جزو درآمدهای آن ها حساب میشود و در محاسبه مالیات بر حقوق در نظر گرفته میشود. بنابراین پاداش دریافتی کارمندان در طول سال مشمول محاسبه مالیات بر حقوق است.

معافیت عیدی و پاداش پایان سال چقدر است؟

در سال 1402 افرادی که تا سقف 10 میلیون تومان حقوق دریافت میکنند از پرداخت مالیات عیدی معاف هستند. عیدی و پاداش پایان سال مطابق با ماده 84 قانون مالیات مستقیم تا سقف یک دوازدهم از پرداخت مالیات معاف است و نسبت به مازاد آن مالیات تعلق خواهد گرفت. بنابراین به عبارت ساده تر در سال 1402 تا سقف 10 میلیون تومان از عیدی دریافتی، معاف ار پرداخت مالیات است و نسبت به مازاد 10میلیون تومان، مالیات حقوق مطابق با جدول پلکانی که در بالا توضیح دادیم تعلق میگیرد.

 

بیشتر بخوانید: عیدی 1402 چقدر است؟ صفر تا صد عیدی + نحوه محاسبه

مالیات حقوق بازنشستگان:

مطابق با ماده 91 قانون مالیات مستقیم به حقوق بازنشستگی، وظیفه و مستمری افراد و همچنین وظیفه و مستمری پرداختی به وراث از پرداخت مالیات حقوق معاف است.

جرایم عدم پرداخت مالیات حقوق چیست؟

در صورتی که شرکت ها و کارفرمایان به صورت ماهیانه لیست حقوق پرسنل خود را اعلام نکنند و یا حقوق کارمندان را اشتیاه وارد کنند مشمول جریمه خواهند شد. جریمه عدم پرداخت مالیات حقوق به شرح زیر است:

  • عدم ارائه لیست حقوق در موعد مقرر یا ارسال لیست خلاف اطلاعات واقعی: جریمه ای معادل 2% حقوق پرداختی
  • عدم پرداخت به موقع مالیات حقوق توسط پرداخت کنندگان حقوق: جریمه ای معادل 10% مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و 2.5% مالیات به ازای هر ماه تاخیر از تاریخ سر رسید

محاسبه آنلاین مالیات حقوق:

برای محاسبه آنلاین مالیات بر حقوق کارکنان میتوانید از نرم افزار حقوق و دستمزد آنلاین فینتو استفاده کنید. نرم افزار حقوق و دستمزد فینتو با افتخار نرم افزار شماره 1 حقوق و دستمزد ایران برای چندمین سال متوالی است و با فینتو میتوانید مالیات بر حقوق، عیدی و پاداش  پرسنل خود را به صورت آنلاین محاسبه کنید و فیش حقوقی بسازید. پرسنل نیز میتوانند به صورت ماهیانه فیش حقوقی خود را مشاهده کنند. نرم افزار حقوق و دستمزد فینتو 30 روز مهلت تست کاملا رایگان دارد و همین حاا میتوانید با کلیک بر روی تصویر و ایجاد یک حساب کاربری، رسیدگی به تمام امور مربوط به حقوق و دستمزد پرسنل خود را با فینتو آغاز کنید:

نرم افزار حقوق و دستمزد

اشتراک گذاری:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا